W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

NGO

Marzec w świetlicy w Orłowie

Nareszcie zrobiło się cieplej, co pozwala nam na dłuższe zabawy na dworze. Dzięki nim grupa się integruje, dzieci poznają różne sposoby spędzania wolnego czasu, nareszcie odchodzą od telewizji i komputera. Na zabawy ze sprzętem sportowym wszyscy czekają z utęsknieniem, gdyż zajęcia świetlicowe są często jedyną formą spotkania się w tak licznym gronie. Dzięki temu można uczestniczyć w grach zespołowych, uczyć się zasad zdrowej rywalizacji.

We współczesnym świecie nie brak zagrożeń związanych z korzystaniem z internetu, stąd prawie na każdych zajęciach świetlicowych poruszana jest ta tematyka. Dzieci poznają netykietę czyli podstawowe zasady obowiązujące w internecie takie jak: bycie kulturalnym w zakresie słowa pisanego; bycie odpowiedzialnym za napisane słowa; nierozsyłanie wirusów; szanowanie czyjegoś czasu i prywatności. Ponadto omawiane są problemy przemocy w sieci i sposoby ochrony przed nią.

Dzieci z Orłowa, pod czujnym okiem opiekuna, nadal doskonalą swoje umiejętności kulinarne. W tym miesiącu udało się wypróbować kilka nowych przepisów, m.in. na parówki w cieście francuskim, racuchy z maślanką i jabłkami, a niewątpliwym „hitem” stały się rożki maślano-serowe, którymi zajadali się również rodzice. Poniżej przedstawiamy przepis, zaczerpnięty ze strony internetowej

Składniki na ok. 50 sztuk:
  • 250g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 250g twarogu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski o szerokości 3 - 4 mm.

Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką. Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra. Szklanką wycinać kółka (jak na pierogi), na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać ciasto pośrodku. Układać na dwóch cienkich blaszkach do pieczenia* i piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Rożki są najlepsze zaraz po upieczeniu.

W kwietniu zaplanowano zajęcia o tematyce świątecznej. Będziemy rozmawiać o zwyczajach wielkanocnych, wykonywać świąteczne ozdoby, a być może uda się upiec mazurka albo świąteczną babkę. Zapraszamy dzieci z Orłowa do miłego spędzenia czwartkowego popołudnia.

                                                                                                               Małgorzata Dudzik-Gilewska