Bądź bezpieczny w sezonie grzewczym
Wraz ze spadkiem temperatury rozpoczął się sezon grzewczy. Niestety w tym okresie często dochodzi do niepożądanych wypadków spowodowanych m.in zatruciem tlenkiem węgla. W celu uniknięcia tego typu zdarzeń apeluje się o zachowanie rozwagi i koniecznych środków ostrożności oraz przeprowadzanie regularnych kontroli źródeł ciepła w budynkach.
W myśl obowiązującego prawa należy usuwać zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych: palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych – co najmniej raz w miesiącu; palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym – co najmniej raz na 6 miesięcy; od palenisk opalanych paliwem stałym – co najmniej raz na 3 miesiące.
W celu sprawdzenia wszystkich instalacji oraz usunięcia wszelkich usterek należy skorzystać z pomocy kominiarza. Zaleca się kontrole zarówno przewodów kominowych, jak i źródła ciepła. Wcześniejsze wykrycie problemu pozwala na zapobieganie pożarom oraz zatruciom tlenkiem węgla oraz zmniejsza koszty naprawy.
Zasady zachowania w czasie pożaru:
- Zadzwoń na numer alarmowy 998 lub 112, wezwij Państwową Straż Pożarną, a w trakcie rozmowy powiedz co się dokładnie dzieje, jak dojechać do budynku oraz czy istnieje dostęp na dach budynku;
- Wygaś ogień w piecu/kominku (jeśli nie zagraża to twojemu bezpieczeństwu);
- Zabezpiecz do ewentualnego użycia środki gaśnicze;
- Dozoruj przewód kominowy, od strony pomieszczeń, na całej jego długości.
- Udostępnij pomieszczenie przybyłym strażakom oraz udzieli im wszelkich potrzebnych informacji.
Pod żadnym pozorem nie można gasić palącej się sadzy w kominie wodą! Z jednego litra wody powstaje około 1700 litrów pary wodnej, która w warunkach pożaru sadzy w kominie nie będzie miała możliwości ujścia i w konsekwencji może poważnie uszkodzić przewód kominowy.