Afrykański Pomór Świń (ASF)
Pomór świń to zakaźna choroba wirusowa, która szerzy się szybko wśród takich zwierząt jak świnie domowe i dzikie, oraz dziki. Wirus ASF nie przenosi się na ludzi, ale jest bardzo niebezpieczny dla zwierząt. Nie przenosi się na inne gatunki zwierząt. Powoduje ogromne straty w gospodarce.
W związku z zagrożeniem ASF właściciel powinien codziennie wnikliwie obserwować swoje świnie. Jeżeli właściciel stwierdza objawy zwiększonych zachorowań i padnięć świń, natychmiast powinien zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio lub za pośrednictwem swojego lekarza lub wójta.
Do zakażeń zwierząt może najczęściej dochodzić poprzez:
• Bezpośredni lub pośredni kontakt z zakażonym zwierzęciem,
• Rany (kolczykowanie, kastracja, kleszcze),
• Błony śluzowe oka (np. kurz zanieczyszczony wirusem),
• Drogi rodne,
• Osoby odwiedzające gospodarstwo,
• Zakażoną paszę, wodę, wyposażenie i skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi.
Rozpoznanie i objawy:
• Gorączka,
• Apatia,
• Niechęć zwierząt do ruchu,
• Sinica skóry, uszu, boków brzucha,
• Wybroczyny na ciele zwierząt,
• Duszność,
• Pienisty wyciek z nosa,
• Krwawa biegunka,
• Wymioty,
• Chwiejny chód,
• Niedowład kończyn,
• Masowe padnięcia zwierząt.
HODOWCO ZAPAMIETAJ!!!
Charakterystycznym objawem jest cisza w chlewni oraz zapach będący następstwem cuchnącej biegunki
Zapobieganie:
• Odpowiednie ogrodzenie,
• Nie wpuszczanie na teren gospodarstwa pojazdów oraz postronnych osób,
• Zmiana obuwia i odzieży przez osoby, które muszą wejść do chlewni,
• Nie wykorzystywanie jako ściółki zanieczyszczonej słomy.
Wytyczne w sprawie stosowania przepisów dotyczących produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach objętych ograniczeniami, zakazami lub nakazami w związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/GIW-wytyczne-sprawie-stosowania-przepisow-dotyczacych-produkcji-produktow-pochodzenia-zwierzecego-na-obszarach-objetych-ograniczeniami
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rolnictwa Wsi z dnia 19 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Uboj-swin-na-uzytek-wlasny-w-strefie-z-ograniczeniami-dopuszczony
Informacje oraz materialy szkoleniowe dla hodowców i dla lekarzy weterynarii znajdują się na stronie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Toruniu:
http://www.piw.torun.pl/asf.html
oraz na stronie Głównego Inspektoratu Wterynarii: