W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Gmina Płużnica Edukacja, współpraca, rozwój

Afrykański Pomór Świń (ASF)

asfPomór świń to zakaźna choroba wirusowa, która szerzy się szybko wśród takich zwierząt jak świnie domowe i dzikie, oraz dziki. Wirus ASF nie przenosi się na ludzi, ale jest bardzo niebezpieczny dla zwierząt. Nie przenosi się na inne gatunki zwierząt. Powoduje ogromne straty w gospodarce.


W związku z zagrożeniem ASF właściciel powinien codziennie wnikliwie obserwować swoje świnie. Jeżeli właściciel stwierdza objawy zwiększonych zachorowań i padnięć świń, natychmiast powinien zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio lub za pośrednictwem swojego lekarza lub wójta.

Do zakażeń zwierząt może najczęściej dochodzić poprzez:
• Bezpośredni lub pośredni kontakt z zakażonym zwierzęciem,
• Rany  (kolczykowanie, kastracja, kleszcze),
• Błony śluzowe oka (np. kurz zanieczyszczony wirusem),
• Drogi rodne,
• Osoby odwiedzające gospodarstwo,
• Zakażoną paszę, wodę, wyposażenie i skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi.

Rozpoznanie i objawy:
• Gorączka,
• Apatia,
• Niechęć zwierząt do ruchu,
• Sinica skóry, uszu, boków brzucha,
• Wybroczyny na ciele zwierząt,
• Duszność,
• Pienisty wyciek z nosa,
• Krwawa biegunka,
• Wymioty,
• Chwiejny chód,
• Niedowład kończyn,
• Masowe padnięcia zwierząt.

HODOWCO ZAPAMIETAJ!!!

Charakterystycznym objawem jest cisza w chlewni oraz zapach będący następstwem cuchnącej biegunki

Zapobieganie:
• Odpowiednie ogrodzenie,
• Nie wpuszczanie na teren gospodarstwa pojazdów oraz postronnych osób,
• Zmiana obuwia i odzieży przez osoby, które muszą wejść do chlewni,
• Nie wykorzystywanie jako ściółki zanieczyszczonej słomy.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem u dzików afrykańskiego pomoru świń

Wytyczne w sprawie stosowania przepisów dotyczących produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach objętych ograniczeniami, zakazami lub nakazami w związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/GIW-wytyczne-sprawie-stosowania-przepisow-dotyczacych-produkcji-produktow-pochodzenia-zwierzecego-na-obszarach-objetych-ograniczeniami

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rolnictwa Wsi z dnia 19 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Uboj-swin-na-uzytek-wlasny-w-strefie-z-ograniczeniami-dopuszczony

Informacje oraz materialy szkoleniowe dla hodowców i dla lekarzy weterynarii znajdują się na stronie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Toruniu:

http://www.piw.torun.pl/asf.html

oraz na stronie Głównego Inspektoratu Wterynarii:

http://www.wetgiw.gov.pl/asf/